Magento 2 training

De afgelopen tijd is het kennisniveau van collega Robbert flink bijgespijkerd. Na vele uren Vue documentatie doorspitten en het maken van een eigen single page application is het nu tijd voor Magento 2.

Wie kan Robbert dit beter bij brengen dan Magento goeroe, Jisse Reitsma? Precies! Robbert is van start gegaan met de training Magento 2 Frontend Development I en vertelt je er graag meer over.

"Deel I van de Frontend Magento 2 Development training gaat voornamelijk over de XML layout en PHTML templating in Magento. We zijn begonnen met een introductie, waarna we het grootste deel van de dag de XML layout en het aanpassen van PHTML templates hebben behandeld. Ook zij SASS, LESS, de styling en het compileren daarvan met Grunt en Gulp aan bod gekomen.

Iedere training wordt aan de hand van 150+ slides doorlopen. In de slides staan een paar code snippets, die worden toegelicht. Daarna bekijken we een lokaal draaiend project waarin we de voorbeelden live kunnen zien. Het leuke hieraan is, is dat we functionele code zien aan de hand van een real life voorbeeld. Jisse legt dit heel duidelijk en gepassioneerd uit, waardoor je het ook goed kunt volgen.

De training heeft mij duidelijkheid gegeven in de manier van denken en de opbouw van PHTML templates. Wat je leert kun je niet gelijk toepassen, je moet vooral ervaring opdoen waarbij je de theorie als rode draad aan kunt houden. Jisse schetst in zijn training een beeld, wat je kunt gebruiken als theorie. De praktijk moet je zelf doen. Wanneer je daarna aan de slag gaat met het uitvoeren van taken in Magento 2, begrijp je beter waarom en hoe sommige dingen gedaan worden en leer je de structuur van het project beter kennen."

Nadat Robbert zonder kleerscheuren weer op kantoor is gekomen, konden we hem veilig naar het vervolg op zijn eerste training sturen, Magento 2 Frontend development II. En om hem helemaal klaar te stomen voor Magento 2 volgde hij ook nog de Magento 2 Technical architecture training. Hierover vertelt hij graag zijn hoogtepunten.

"Tijdens de eerste training werden we al gewaarschuwd voor de vervolgtraining. Vooral omdat we met Javascript aan de slag zouden gaan, wat in Magento door de meesten als ingewikkeld wordt gezien. Het framework wat wordt gebruikt in Magento 2 is Knockout JS. Het is niet per se een groot framework, maar in Magento werken veel dingen met elkaar samen en is veel afhankelijk van elkaar, waardoor het totaal plaatje waarmee je rekening moet houden wel groot is.

Jisse gaf bij de training aan dat dit ook de “knockout” van de trainingen is. Dat klopt, aan het eind van de dag ben je ook echt “knockout”. Als Jisse eenmaal bezig is met uitleggen, dan gaat hij aan een stuk door. Hij gaf ook aan dat als de training niet tot 5 uur zou duren, hij makkelijk tot 12 uur ‘s nachts door kon gaan. Dat merkten we ook gelijk, het was vooral knallen met kennis. Het advies aan het eind van de dag was om het nu in de praktijk toe te passen, aan de slag te gaan en bezig te blijven met Javascript. Je krijgt in zo’n training heel veel informatie en die verwerk je het beste door ermee aan de slag te gaan in de praktijk.

social2

De Technical Architecture training ging over de architectuur van Magento 2. Dus hoe zit Magento in elkaar, hoe is de folderstructuur, hoe worden modules toegevoegd, hoe werkt composer, hoe werkt het met git, etc. Dat vond ik een hele fijne training, omdat ik de afgelopen weken ook taken heb opgepakt die hiermee te maken hebben gehad. Bij de training werden onderwerpen behandeld waar ik kort geleden op het werk mee te maken heb gehad, waardoor ik referentiemateriaal had. Jisse heeft het duidelijk uitgelegd en dat was een fijne en nuttige training.

De training is een goede basis voor Magento 2. Zo zaten er ook verschillende type cursisten, waaronder een webshop beheerder, een server beheerder en ik als Full Stack Developer. Toch vonden we het allen heel nuttig en interessant, zelf vind ik de training ook een goede basis bieden voor developers die beginnen met Magento 2. Als ik straks aan de slag ga, kan ik terug denken aan waarmee ik rekening moet houden en waarom ik iets op een andere manier moet doen. De slides die we na afloop krijgen kunnen we daarnaast gebruiken als referentiemateriaal.

Nu ik de trainingen heb gevolgd, heb ik in ieder geval een beter beeld over hoe een Magento 2 project nu in elkaar zitten, wat de architectuur is en wat je als Front End Developer allemaal kunt doen in de code. Als Front End Developer zit je bij Magento 2 veel meer in de code, dan dat ik gewend ben met andere systemen. Ik heb nu het idee dat ik aan de slag moet en kan gaan knallen. Wat ik heb geleerd kan ik gaan toepassen in de praktijk."