Goodbye interview Rick

Account Manager Rick

Na ruim 3 jaar gaat Rick een nieuwe uitdaging aan bij Magento. Omdat we Rick enorm gaan missen hebben we hem nog een aantal laatste vragen gesteld.

 • Hoe ben je bij Vendic gekomen?

"Ik werkte in de detailhandel en toen ben ik commerciële economie gaan studeren. Dit heb ik in deeltijd als studie naast mijn baan in de winkel gedaan. In het tweede jaar kwam ik in contact met een docent die iets deed met Google Adwords & Analytics, hij gaf toen aan dat daar ook toekomst voor is. Toen ben ik gaan nadenken of ik nog toekomst zie in de winkel en toen kreeg ik het idee om mijn baan in de winkel op te zeggen en een half jaar stage te lopen om zo ervaring op te doen in de online marketing. Via Stageplaza ben ik toen bij Vendic terecht gekomen. Ik heb in een half jaar zoveel geleerd dat ik hier parttime ben blijven werken naast mijn studie. Wat uiteindelijk fulltime is geworden."

 • Wat ga je doen na Vendic?

"Ik ga bij Magento aan de slag als Solutions Consultant. Wat inhoudt dat ik Magento Commerce, Cloud, Business intelligence en Order managment aan merchants en partners ga demonstreren. Ik ondersteun hierin de sales en succesmanagers. Nu werken we bij Vendic met Magento Open Source en bij Magento ga ik aan de slag met Enterprise klanten. Het lijkt me een hele mooie uitdaging."

 • Je blijft werken binnen Magento, kunnen we je in de toekomst wellicht nog tegenkomen?

“Ja natuurlijk! Ik denk niet op korte termijn in de vorm van een samenwerking voor nieuwe of bestaande klanten, omdat ik niet meer in de open source markt actief ga zijn. Maar wellicht wel in de toekomst. Ik hoop dat Vendic de overstap van het top segment in de open source, waarin ze nu actief zijn, naar Magento partner voor de licentie producten ook wil maken. Daarna kunnen we weer samenwerken aan mooie projecten. In de tussentijd ben ik te vinden op diverse e-commerce en Magento events. Ook woon ik natuurlijk nog steeds in Deventer dus als het uitkomt dan schuif ik graag aan bij de VrijMiBo.”

 • Neem je opgedane kennis mee naar je volgende uitdaging?

"Ja, bij Vendic ben je constant aan het communiceren. Je bent de hele dag aan het mailen, bellen, tickets beantwoorden en taken aan het bijhouden in Jira. Het hele communicatie stuk neem ik mee. En Jira is echt geweldig! Een leven zonder Jira is moeilijk voor te stellen. Als ik zonder een taakmanagement systeem zou moeten werken, zou dat lastig worden. Het is minder efficiënt."

 • Wat vond je het leukste om te doen bij Vendic?

"Ik denk een project helemaal vanaf het begin begeleiden. Je start vanaf het begin met de klant en gaat het hele traject inventariseren, gesprekken voeren, een offerte maken en dan uitvoeren. Je begeleidt dan het project tot het live staat en daarna kun je het vervolgtraject oppakken."

"Verder vond ik het begeleiden van de stagiaires met de bijbehorende Adwords uitleg, erg leuk. Je begint dan vanaf ‘0’ en je probeert zoveel mogelijk kennis over te dragen totdat ze het begrijpen en de taken zelf kunnen uitvoeren. Dat vind ik leuk om te zien."

 • Zijn er ook momenten die je nooit meer zult vergeten?

"Ja heel veel! Maar ik denk dat dat voor het Vendic Museum is. Er zijn veel moment en uitspraken waar we heel hard om gelachen hebben, typische oneliners bijvoorbeeld."

"Maar eigenlijk ook de uitjes en events. Het eerste event waar ik heen ging zoals Meet Magento en voor het eerst naar het buitenland met MagentoLive in Barcelona. Ons uitje met het vliegen en de vrijdagmiddag borrels."

 • Hoe heb je het werken bij Vendic ervaren?

"Ja alleen maar goed. In het begin was het wat meer formeel, maar dat is eigenlijk steeds losser geworden. Het is net alsof je thuis bent hier, je kunt wat dat betreft gewoon zijn hoe je thuis ook bent. Het beeld wat ik heb, is dat ik het niet zie als 'werk'. Je voert je hobby uit, we zijn gewoon een groep mensen die geld verdienen met wat we leuk vinden."

 • Dilemma: Nooit meer tafelvoetbal of nooit meer Broodbode?

"Dan zou ik nooit meer Broodbode doen, want er zijn meer broodjeszaken. Maar je kunt niet een spel vinden vergelijkbaar met tafelvoetbal. Broodjes zijn vervangbaar, tafelvoetbal niet."

 • Wat is je favoriete broodje?

"De King, Beenham grain."

 • Wie is op dit moment de beste tafelvoetballer van Vendic?

"Ik zou mezelf wel willen kiezen, maar ik denk dat het een keer bewezen moet worden. De laatste tijd gaan we een beetje gelijk op. De laatste week staan we ook weer gelijk, het is echt een momentopname."

 • En van iedereen tegen wie je al gespeeld hebt?

"Ik denk toch Matthijs. Hij begon heel slecht, maar als je elke dag speelt… Er moet misschien maar een eindtoernooi komen."

 • Hoeveel tafelvoetbalspelers heb je inmiddels gebroken?

"Eentje nog maar. Ik heb ze wel alle drie weer geplakt."

 • Welke e-commerce valkuilen kom je vaak tegen?

"Veel MKB bedrijven hebben geen 'echte' USP’s, maar gebruiken deze wel. Bijvoorbeeld '14 dagen bedenktijd', dat is wettelijk verplicht en geen USP."

"Verder kom ik vaak tegen dat bedrijven niet echt concurrerend zijn en de webshop zien als erbij, ze richten zich meer op de traditionele kanalen zoals hun winkel. Ook onderschatten ze de catalogus. Ze denken vaak 'we zetten het erop, het stat online en klanten kopen het wel'. Het is net als in de winkel, je zet het in het schap en mensen kopen het wel. Online moet je aan zoveel meer denken. Vaak wordt er van alles op de shop gezet en is er geen overzicht meer. Als marketeer kun je dan wel een goede campagne opzetten, maar de conversies blijven laag. Vaak wordt er dan gevraagd hoe dat komt. Als het in de winkel een zooitje is, loop je als klant ook snel naar buiten. Als je ergens binnenloopt en alles ziet er strak uit, er hangen borden bij de paden er staan kaarten waar het product voor is, dan koop je het sneller. Online moet het ook zo zijn, maar dat wordt erg onderschat."

 • Wat gaat volgens jou de trend van 2019 worden?

"Ik denk dat er vooral op het gebied van navigatie en zoeken in webshops, er veel gaat gebeuren met voice. En verder heel veel met de customer journey van de klant, zoals met AI. Dat op basis van kunstmatige intelligentie de catalogus samengesteld gaat worden. Daar denk ik dat we in 2019 naar toe gaan."

 • Wat is jouw grootste werk blunder?

"Ik heb een keer een catalogus verwijderd in Magento. Ik was een categorie aan het aanmaken in Magento 1, maar ik wilde deze weer verwijderen. Ik heb toen niet op de subcategorie geklikt, waardoor de root categorie verwijderd werd. Dat vond de rest wel grappig, omdat ik toen nog stagiair was. Van te voren was er wel een back-up gemaakt, dus gelukkig had niemand er last van."

 • Wie of wat ga je het meeste missen?

"Misschien wel de daily standup…"

 • Leuk, waarom de daily?

"Nou gewoon, omdat dan iedereen bij elkaar komt en er altijd wel iets ongemakkelijk gebeurt, waardoor er een grapje wordt gemaakt."

"En verder ook het hele team en de sfeer. Het contact met de klanten en de projecten. Ik ga wel missen hoe het dan met de klanten en projecten gaat. Je hebt een band met de klant en ineens heb je er niets meer mee te maken. Daar ben ik wel benieuwd naar, je wilt toch dat het goed gaat met de klant."

 • Heb je nog een advies of tip voor je opvolger?

"De tijd nemen om jezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen uit te vinden. Ik denk dat je daar als bedrijf ook beter van wordt. Als je bijvoorbeeld één keer in de maand een dag inplant voor research, zodat je bezig blijft met innoveren en je daar ook meer voldoening uit haalt. Het is ook belangrijk dat je je niet helemaal vol plant met dagelijkse taken en ruimte over houdt voor andere dingen."

 • Wil je verder nog iets kwijt?

"Ik wil alle klanten en collega’s bedanken waarmee ik heb samengewerkt. Wat ik heel leuk vond, is dat alle klanten heel anders zijn. Het bezoeken van klanten vond ik heel leuk om te doen. Bij de ene klant kom je binnen in een kleine winkel en bij de ander kom je binnen in een groot magazijn. We hebben ook een klant waarbij je binnenkomt in een kwekerij, dat is ook weer een heel andere tak dan een klassieke detailhandel onderneming."

Rick, wij bedanken je voor al je initiatieven en inzet. We wensen je een top tijd bij Magento en zien je graag nog eens op de VrijMiBo.