Magento migratie, van 1 naar 2

Juni 2020 is de end-of-life datum van Magento 1. Vanaf dat moment worden er geen security patches meer uitgebracht en wordt Magento 1 niet langer ondersteund. Er worden dan ook geen updates meer uitgebracht. Overstappen is noodzakelijk als je jouw webshop veilig en up-to-date wilt houden, want zwakheden of lekken in het CMS systeem die na juni 2020 worden gesignaleerd, zullen niet meer door Magento verholpen worden. Jouw webshop wordt hierdoor hackgevoelig, een worst-case scenario waar je als ondernemer wel bij stil moet staan.

Let op:

Accepteert jouw webshop creditcardbetalingen? Let dan goed op! Creditcardmaatschappijen vragen om PCI-DSS beveiligingsstandaarden, deze worden niet meer afgegeven aan Magento 1 webshops die rechtstreeks de betalingsgegevens beheren.

Met de komst van de AVG wet zijn webshop eigenaren verplicht om hun webshop te beveiligen en de beveiliging ook te updaten indien nodig. Je hebt een verantwoordelijkheidsplicht over de data die in jouw webshop staat. Na de end-of-life datum voldoe je niet meer aan deze gestelde eisen. Je zult gevonden lekken nu zelf moeten dichten om jouw shop veilig te houden. Zo niet, dan riskeer je een hoge boete!

Magento 2, een volwaardige opvolger

Het Magento 1 systeem werd meer dan 10 jaar geleden gelanceerd. En luidde daarmee een nieuwe generatie webshops in. Een stabiel, betrouwbaar systeem met een geavanceerde architectuur en enorm veel functies. Waar in Magento 1 niet veel rekening werd gehouden met wensen en behoeften van B2B ondernemers is hier in Magento 2 uitgebreid aandacht aan besteed.

Magento 2 is een zeer krachtig ecommerce platform, het is opgebouwd vanuit een multi-store structuur, waardoor uitbreiden naar meerdere webshop voorkanten en/of talen erg makkelijk is. Ook bevat het een flexibele architectuur waarbij de kern modulair uit te breiden is met extensies of eigen code. Daarnaast legt Magento 2 de focus op de mobiele gebruiker, dit is iets wat bij Magento 1 miste.

Binnen Magento 2 is het makkelijker om externe software te integreren middels API koppelingen, denk aan ERP systemen. Dit geeft veel mogelijkheden en zorgt er mede voor dat Magento 2 future-proof is. Het heeft alles in zich om schaalbaar mee te groeien met de groei van jouw onderneming.

Magento 2 webshops zijn veiliger, gebruiksvriendelijker en sneller dan Magento 1 shops. De Magento 2 winkels zijn SEO-proof en, erg belangrijk, mobile responsive.

Hieronder enkele verbeteringen ten opzichte van Magento 1 uitgelicht:

 • Bijna directe server respons bij het bekijken van de catalogus
 • Bijna 25% snellere laadtijden dan in Magento 1
 • Betere en conversieverhogende check-out mogelijkheden
 • Kan sneller grotere orders verwerken
 • Gebruiksvriendelijk beheer paneel
 • Meerdere lagen van beveiliging voor de webshop
 • Betere basis voor zoekmachine-optimalisatie
 • Mogelijkheid om geautomatiseerd te testen
 • Minder extensies nodig, meer basisfunctionaliteit
 • Mogelijkheden voor Progressive Web Apps (PWA)


Magento 2 - een nieuwe webshop

De migratie naar Magento 2 is geen update en het is ook veel meer dan een upgrade met extra features. Het is een volledig nieuw ecommerce platform (lees: een nieuwe webshop).

Migreren betekent dat alle functionaliteiten verhuizen van de ‘oude’ online winkel naar de ‘nieuwe’ online winkel. Sommige modules en extensies zullen opnieuw worden gebouwd en bestaande data zoals de klantgegevens, producten en orders moeten worden overgeheveld.

Magento 2 is een volwassen en stabiel ecommerce platform. Angst voor kinderziektes (die zich bij de lancering in 2015 wel eens voordeden) is niet nodig. Momenteel is Magento 2 het meest gebruikte platform voor webshops in Nederland. Modulemakers en agencies focussen zich op Magento 2, waardoor het oplossen van bugs voor Magento 1 steeds langer duurt. De migratiegolf begint nu op volle toeren te draaien en de aanvragen voor migraties komen bij alle agencies binnen. Het is belangrijk bijtijds de migratie in gang te zetten, want een migratie neemt tijd in beslag. Wachten tot het laatste moment kan er voor zorgen dat jouw webshop achteraan de rij komt te staan. Ons advies is om uiterlijk na de zomer (2019) te starten met de migratie van jouw Magento 1 shop.

Verder adviseren wij om dit moment aan te grijpen om de online shop verder te optimaliseren. Inventariseer pijnpunten en kijk welke processen geautomatiseerd kunnen worden en verwerk dit in je nieuwe Magento 2 webshop. Dit verbetert dan zowel de gebruikerservaring als de workflow.

Let op: het is vanuit SEO-perspectief onverstandig om de lay-out en/of content indeling van de webshop overhoop te gooien. Zorg dat categorieën en product URL’s identiek worden ingevoerd of correct worden geredirect, anders verlies je de opgebouwde SEO-posities.

Stappen vooruit - van Magento 1 naar Magento 2

Zo’n migratie klinkt spannend, er komt veel kijken bij een Magento 1 verhuizing. Stap voor stap nemen we je graag mee in onze werkwijze.

 1. 1Huiswerk

Wat zijn de wensen en dromen voor de Magento 2 migratie? We nemen de bestaande processen, koppelingen met andere systemen, eventuele optimalisatie, design mogelijkheden en ambities voor de toekomst door en aan de hand van onze gezamenlijke gesprekken en sparringsmomenten vormen we een masterplan.

 1. 2Planning

De grote vraag die we, logischerwijs, al vroeg in het traject krijgen: wanneer gaat de nieuwe webshop live? Daarom geven we graag aan het begin al een overzicht van de verwachte tijdsduur van het project, dit doen we aan de hand van input uit de door ons opgestelde masterplan.

 1. 3Realisatie

We gaan aan de slag! De functionaliteiten worden stap voor stap verhuisd of opnieuw ontwikkeld, zoals het design, modules en eventueel maatwerk zoals koppelingen. Tijdens het project heb je een vast team dat werkt aan de migratie, middels directe lijnen sta je in contact met ons en we zorgen ervoor dat je continu op de hoogte wordt gehouden over de vorderingen van de migratie.

 1. 4Oplevering

De eerste versie (Minimum Viable Product, a.k.a. MVP) van jouw nieuwe Magento 2 webshop is klaar om live te gaan! Hierna bouwen we het e-commerce platform stap voor stap verder uit, door steeds nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Het voordeel van deze manier van werken is dat de webshop snel operationeel is (en daarmee de ROI kan starten), resultaten kunnen snel worden gemeten waarmee de verdere doorontwikkeling kan worden aangepast waar nodig.


Kosten migratie Magento 1 naar Magento 2

Wat kost dat nou, zo’n migratie? Helaas is er geen eenduidig antwoord. De kosten lopen namelijk erg uiteen. Het is daarom belangrijk om te inventariseren wat er allemaal nodig is. Binnen Magento 2 is er veel mogelijk, dus hangt het prijskaartje vaak aan de specifieke wensen en behoeftes en ook aan de IT-kennis die de onderneming heeft. Is er behoefte aan aan specifieke modules, maatwerkoplossingen of aan een assortiment met veel configureerbare producten? Ben je zelf handig of heb je een team waar wij mee samen kunnen werken? Of wil je liever alles uitbesteden? Dit zijn vragen die we tijdens het inventariseren proberen te beantwoorden om zo vooraf een duidelijke kostenplaatje af te geven. Weet je precies waar je aan toe bent.

Ook klaar voor de grote migratie?

Tijdens het migreren naar een nieuwe Magento 2 platform is het allerbelangrijkste, in onze optiek, ervoor te zorgen dat de klanten geen hinder ondervinden en de opgebouwde SEO posities behouden blijven. Wij hebben meerdere webshops succesvol gemigreerd van Magento 1 naar Magento 2 en staan graag ondernemers bij die klaar zijn voor deze vernieuwingsslag.

Benieuwd naar onze afgeronde migratie projecten? Kijk hier voor onze uitgelichte cases!


contactopnemen