Contentful: CMS gericht op API’s

Lancering nieuwe website

Eind vorig jaar hebben we onze nieuwe site gelanceerd, waar we heel trots op zijn. Uiteraard hebben we van deze gelegenheid gebruik gemaakt om ervaring op te doen met het maken van een headless site. Bij het maken van een headless site kies je de beste platformen die je aan elkaar koppelt doormiddel van API’s. Je hebt hierbij de mogelijkheid om je front-end zo in te richten als je dit zelf wilt. Voor de content en de eventuele backend kies je het gewenste platform en werk je in diverse interfaces die het beste zijn in hun eigen specialisme.

Magento 2

Sinds de komst van Magento 2 wordt er al veel gepraat over de mogelijkheden die het biedt voor headless Magento 2 shops. Doordat de REST API sterk verbeterd is bij Magento 2, is een headless shop een populaire trend voor de toekomst geworden. Met een API kunnen systemen met elkaar communiceren en gegevens bij elkaar oproepen. Hierdoor is het mogelijk om diverse systemen te koppelen aan de Magento 2 shop.

API gericht CMS systeem

Voor de Vendic site zijn we op zoek gegaan naar een CMS systeem die voor marketeers en developer makkelijk te gebruiken is. We zijn uitgekomen op Contentful, een op API gericht CMS systeem. In Contentful wordt alleen content toegevoegd die via een API beschikbaar is voor diverse interfaces. Doordat Contentful alleen de content afroepbaar maakt via de API is het geschikt voor ieder device. Dit maakt het voor toekomstige devices makkelijker om de content te plaatsen, omdat er veel minder aanpassingen nodig zijn om dit te implementeren.

In contentful heb je de mogelijkheid op content modellen aan te maken, dit bepaald de indeling van een pagina. Daarna kan de content worden gevuld door de teksten en afbeeldingen in te laden. Binnen de content modellen kunnen diverse instellingen worden gebruikt. Er kunnen referenties worden gemaakt die daarna op meerdere pagina’s terug kunnen komen. Het aanmaken van deze content modellen verliep soepel.

Bij het realiseren van de site en het verzamelen van de content, hebben we in kleine sprints gewerkt. Hierbij hebben we de content taken verdeeld over het aantal pagina’s. Voordat een pagina gevuld kon worden met content, moet er eerst een contentmodel aangemaakt worden. Hierbij verzamel je alle benodigde velden en zet je het frame neer door middel van de keuzemogelijkheden. Daarna kon op basis van een contentmodel een contentpagina worden aangemaakt en worden gevuld. De content was vrijwel direct zichtbaar op de website, hierdoor kun je zonder de cache te legen direct de wijzigingen zien. Dat werkt wel zo makkelijk!

Eenvoudig in gebruik

We kunnen concluderen dat Contentful voor de eindgebruiker zeer makkelijk is om te gebruiken. Het beheren van content, het publiceren van deze content en het aanmaken van diverse contentmodellen zou voor iedere gebruiker eenvoudig te gebruiken moeten zijn. Het koppelen van nieuwe content modellen wordt via de API ingesteld. Het kan nog wel eens ingewikkeld zijn om dit te koppelen, maar gelukkig weten wij ons daar wel raad mee!

Heb je interesse in het maken van een headless Magento 2 shop met een CMS systeem zoals Contentful? Neem dan contact met ons op.