Progressive Web Apps

plasmavisie#Macbook#Iphone

PWA: The Next Big Thing

Een Progressive Web Application (PWA) heeft ten opzichte van een traditionele webshop een flink aantal voordelen. Een PWA is gebruiksvriendelijk, verhoogt klantloyaliteit en zorgt voor meer conversie.

Benieuwd hoe zo’n PWA er in real life uitziet? Wij zetten Nederlands eerste PWA Vue Storefront webshop live, een primeur in e-commerce land! Meer weten? Vraag naar de demo.

PWA laten maken?

Een Progressive Web App is de toekomst voor webshops en websites. Door te kiezen voor een PWA geniet zowel de webshop eigenaar als de eindgebruiker van de vele voordelen die het biedt. De site werkt offline en zonder downtime, is responsive en je kunt de app toevoegen aan het beginscherm van je toestel.

Een PWA shop laadt in een keer, wat ervoor zorgt dat de shop supersnel is. Indien toegevoegd aan een toestel kan het gebruik maken van de functionaliteiten als camera, GPS en zelfs pushberichten verzenden. Wat weer goed is voor een verhoging van herhaalbezoeken en klantloyaliteit. Wil je meer informatie over PWA? lees dan ons blog over Pwastats. Dit komt onder andere door de snelle laadtijd, een versoepelder checkout proces en responsive design. Daarnaast is de User Experience (UX) op alle devices flink verbeterd en wordt de shop altijd goed weergegeven. Ook is een PWA shop altijd bereikbaar, zelfs offline, tijdens een update en op langzamere netwerken. Heel cool, want dit maakt offline shoppen mogelijk.

Onderhouds- en ontwikkelingskosten

Een groot voordeel voor ontwikkelaars is het feit dat het eenvoudiger en goedkoper is om een PWA te programmeren ten opzichte van een native app, omdat je slechts één applicatie nodig hebt die zowel als website en app kan functioneren. Daarnaast beheer je als webshop eigenaar alles in één backend en niet apart van elkaar. Bij een PWA shop wordt de front-end door middel van een API gekoppeld aan de (Magento) back-end. Bij updates van het back-end worden de API’s niet gewijzigd en blijft het front-end werken tijdens het uitvoeren van updates. Hierdoor zijn de ontwikkelings- en onderhoudskosten gemiddeld lager dan die voor een native app of een Magento 2 shop.

En de nadelen?

Naast de vele voordelen is er een (tijdelijk) nadeel die we willen benoemen. Ondanks dat een Progressive Web App gewoon wordt weergegeven op een iOS device, missen er op dit moment nog een aantal werkende features. Zo kunnen er helaas nog geen pushberichten worden verstuurd naar iPhone gebruikers, want dit wordt nog niet ondersteund door de Safari browser.

Er is al wel een hoopvolle ontwikkeling te zien. Sinds de laatste iOS update is er alweer meer mogelijk op het gebied van PWA. Het is wachten tot Apple helemaal overstag gaat en PWA omarmd, zoals wij dit ook doen.

Highlights

SEO-proof
Conversion boost
Push notifications
For all devices
Offline shopping
Based on API's

Ja, ik wil PWA

Bij het ontwikkelen van een PWA shop gebruiken wij Magento 2 als back-end. Heb je geen Magento shop? Geen probleem! Bij bestaande webshops is het namelijk mogelijk de data te migreren naar Magento 2. Dit is ook mogelijk in geval er reeds een ander e-commerce platform in gebruik is. Aanvullend kun je kiezen voor een CMS systeem zoals Contentful of Wordpress. Voor een PWA website zonder shop functie is er geen Magento back-end nodig. Hier is het mogelijk om de bestaande back-end te blijven gebruiken of te kiezen uit elk gewenste platform. Vendic zorgt ervoor dat het front-end ontwikkeld wordt en dat deze gereed is om te koppelen aan elk gewenst platform. Verder kun je door middel van API’s diverse systemen koppelen aan zowel de shop als website. Hierdoor zijn alle bestaande koppelingen mogelijk, denk aan PIM systeem of ERP pakket. Voor de front-end kiezen wij het framework Vue Storefront. Als core partner van VueStorefront leggen we je graag uit welke voordelen het framework de gebruiker oplevert.

Ben je enthousiast geworden na het lezen over de voordelen van een Progressive Webb Application webshop? Wil je meer weten of de mogelijkheden voor je huidige shop met ons doornemen, neem dan contact met ons op. Wij staan te popelen om onze kennis te delen!

Je kunt ons ook bellen, we staan je graag te woord.